Deze overzichtspagina is speciaal voor nieuwe zwemmers, maar ook voor de nog niet-doorgewinterde wedstrijdzwemmer. Met een korte uitleg over de verschillende wedstrijden die wij zwemmen, maar ook over bijvoorbeeld de procedures voor starten bij een wedstrijd en het vervoer er naar toe, en wat je mee kan nemen naar een wedstrijd.

Inhoudsopgave:


Starten bij een zwemwedstrijd

Procedure
Zodra je lid wordt van ZV Hoogland, vraagt de vereniging voor jou een startvergunning aan. Je wordt dan bij de KNZB ingeschreven onder een bepaald nummer, het nummer van je startvergunning, en daarmee mag je aan wedstrijden deelnemen. Dit nummer staat op iedere uitnodiging die je krijgt voor een wedstrijd.

Aan het begin van het seizoen wordt de wedstrijdkalender gemaakt. De trainers bepalen welke individuele zwemmers voor welke wedstrijd worden uitgenodigd. Ongeveer 2 weken voor elke wedstrijd krijg je per e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) een wedstrijduitnodiging waar het volgende op staat:

 • Soort wedstrijd
 • Datum van de wedstrijd
 • Adres van het zwembad
 • Tijd en plaats van verzamelen
 • Aanvangstijd van de wedstrijd
 • De programmanummers waar je voor ingeschreven bent
 • Datum en tijdstip tot wanneer je je kosteloos kunt afmelden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 • Emailadres/telefoonnummer van de begeleider bij wie je je na laatstgenoemde tijdstip moet afmelden.

Reageer altijd op deze uitnodiging, zodat we weten dat je deze gelezen hebt. Geef dan ook aan of je eventueel rechtstreeks naar het betreffende zwembad gaat, of dat jij of eventueel je ouders kunnen rijden. Een paar dagen voor de wedstrijd ontvang je via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nog een mailtje ter herinnering. Ook via Facebook (ZV Hoogland Wedstrijdzwemmen) word je op de hoogte gehouden van de wedstrijden.


Samen uit, samen thuis
Bij ZV Hoogland geldt het ‘samen uit, samen thuis’ principe. Vervoer naar wedstrijden wordt centraal geregeld, en van begin tot eind van de wedstrijd blijft iedereen aanwezig om ploeggenoten aan te moedigen. Pas als onze laatste zwemmer klaar is, vertrekken we. Voor de meeste wedstrijden verzamelen we op de parkeerplaats bij Zwembad Hoogland. Mocht je onverhoopt niet op tijd bij het vertrekpunt kunnen zijn, bel dan met de begeleider die op je uitnodiging staat vermeld. Al gaat het maar om 5 minuten, laat het weten! Mocht je rechtstreeks naar het zwembad gaan waar de wedstrijd is, meld dit dan in de week voor de wedstrijd bij de inschrijver. Als je op de dag zelf besluit niet mee te rijden dan bel je de betreffende begeleider. 

Een wedstrijd start altijd met een half uur inzwemmen. Zorg er voor dat je je een kwartier voor aanvang van het inzwemmen (staat op je uitnodiging) meldt bij de trainer in het zwembad. Heb je je niet op tijd gemeld, dan word je uitgeschreven, anders volgt er een dikke boete!

Ben je al een paar dagen ziek/geblesseerd en zit er geen verbetering in? Geef dan je afmelding tijdig door! Op de uitnodiging staat tot wanneer je je kosteloos kunt afmelden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Ben je ziek/geblesseerd op de dag voor of van de wedstrijd? Laat dit dan direct per telefoon weten aan de betreffende begeleider. De afmelding moet binnen zijn vóór de vertrektijd naar de wedstrijd.Wat neem ik mee naar een wedstrijd

Kleding tijdens wedstrijden
Het is tijdens zwemwedstrijden belangrijk om je spieren warm te houden. Draag daarom bij wedstrijden altijd je clubkleding (in ieder geval een broek en shirt/polo, maar vooral ook slippers). Zodra je gezwommen hebt, droog je je af, en trek je je kleding weer aan. Laat tijdens wedstrijden (en trainingen) geen kleding achter in de kleedkamer, stop alles in je tas of neem het mee de zwemzaal in. Dus neem in ieder geval mee: zwemkleding, 1 of 2 handdoeken, brilletje, badmuts, shirt en short en slippers.

Zwemkleding
Neem tijdens wedstrijden altijd voldoende zwembroeken of badpakken mee. De hele tijd in je natte zwembroek of badpak zitten is niet fijn, dus je zou na elke afstand droge zwemkleding aan kunnen trekken. Zorg dat je tijdens wedstrijden ook altijd een reservebrilletje bij je hebt, net als een reservebadmuts. Voor het dragen van zwemkleding tijdens wedstrijden gelden speciale regels:

Voor heren: je zwembroek mag niet boven je navel uitkomen, en niet lager dan je knie. Complete pakken zijn dus verboden, bij lange zwembroeken moet je knie ‘vrij’ zijn.

Voor dames: een badpak van de nek tot maximaal de knie, een open rug, géén rits, en schouders en armen onbedekt.

Voor dames en heren: je mag tijdens wedstrijden één zwembroek of badpak tegelijk aan hebben.

Eten en drinken voor en tijdens de wedstrijd
Om tijdens een wedstrijd goed te kunnen zwemmen is het van belang dat je voldoende energie hebt. Zo’n drie uur voor de wedstrijd helpt een bord pasta om je energievoorraad op peil te houden, maar ook boterhammen met zoet beleg (geen chocolade). Drink daarbij vooral water of sportdrank. Tijdens de wedstrijd moet je zorgen dat je geen honger of dorst krijgt. Eet en drink op tijd! Je kunt hierbij denken aan eierkoeken, ontbijtkoek, krentenbollen, liga’s, sultana’s of bananen. Ook tijdens de wedstrijd is water of sportdrank met kleine slokjes het beste wat je kunt drinken.Soorten wedstrijden

Vallei
De Vallei-wedstrijden in Veenendaal zijn specifiek voor beginnende wedstrijdzwemmers. Door het zwemmen van korte afstanden dichtbij huis maak je op een laagdrempelige manier kennis met de zwemsport.

Minioren-circuit
Deze wedstrijden zijn voor minioren (jongens van 6 tot 12 jaar, meisjes van 6 tot 11 jaar). Alle zwemmers die de 4 wedstrijdslagen (vlinder, rug, school, borstcrawl) beheersen mogen dus vanaf hun 6e verjaardag deelnemen aan de minioren-wedstrijden. Het niveau bij deze wedstrijden varieert van beginners tot nationale top. Bij deze wedstrijden kun je je plaatsen voor de Minioren Regio finales. Aan de hand van de uitslagen tijdens de minioren-wedstrijden in jouw regio worden de 18 snelste zwemmers en zwemsters per leeftijdsgroep uitgenodigd om deel te nemen.

Verenigingscompetitie
Deze wedstrijd wordt in competitieverband gezwommen (4x per jaar). Per programma onderdeel in een wedstrijd worden de tijden van de 1 of 2 snelste zwemmers per vereniging omgerekend naar punten. De winnaar van de competitie is de vereniging die na 5 rondes de minste punten heeft (en dus de snelste was). Bij deze wedstrijden word je niet altijd ingedeeld naar leeftijd. De trainer bekijkt met welke indeling voor de club de minste punten te verkrijgen zijn. 

Haaien Challenge, Heuvelrug en Kikkersprint
Dit zijn allemaal klassementswedstrijden, over 3 of 4 wedstrijddagen. Aan het einde van het circuit zijn er individueel medailles te winnen, en bekers voor de club. Om hiervoor in aanmerking te komen zal je alle aangeboden afstanden en slagen voor je klassement minimaal één keer moeten zwemmen, en dus ook alle keren aanwezig moeten zijn. De Haaien Challenge (Leusden) is gericht op zwemmers die zich doorgaans niet weten te plaatsen voor de regio finales, de Heuvelrug (Driebergen) en Kikkersprint (Soest) zijn voor de wat meer ervaren zwemmers van alle niveaus.

Regio-kampioenschappen en NK’s
Voor de eindtoernooien, zowel op provinciaal als landelijk niveau, dien je je te plaatsen. Voor de Regio verloopt de plaatsing aan de hand van een ranglijst, waarbij de top 6 (winter) of top 8 (zomer) mag starten. Voor plaatsing voor Nederlandse Kampioenschappen dien je aan limiettijden te voldoen, die terug te vinden zijn op www.knzb.nl. 


Betaling van wedstrijden
Voor de wedstrijden worden door de organiserende club vaak kosten in rekening gebracht, soms per deelname, soms per start. Deze kosten komen voor rekening van de zwemmer. Wij hanteren een betaalsysteem waarbij vooraf door de ouder/zwemmer geld wordt gestort. Elke keer als een zwemmer deelneemt aan een wedstrijd worden de kosten hiervoor van zijn saldo afgeschreven. Op het moment dat er geen saldo op rekening staat kan de zwemmer niet deelnemen aan de wedstrijd.

De kosten per wedstrijd variëren van ongeveer 3 euro tot 10 euro, afhankelijk van de wedstrijden en het aantal keer dat je start. De kosten voor deelname aan de verenigingscompetitie draagt de vereniging, net als voor de estafettes bij regionale kampioenschappen.

Een storting van 25 euro is de richtlijn, maar het staat vrij om per keer meer of minder te storten. Vermeldt de naam/namen van de zwemmers bij de omschrijving zodat we weten welk geld voor welke zwemmer is. Het rekeningnummer is: NL08RABO 0190 5971 51 t.a.v. Zwemvereniging Hoogland

In vogelvlucht nog een aantal 'spelregels':

 •  Wij laten in de uitnodiging vooraf per wedstrijd weten hoeveel deelname kost.  
 •  U krijgt tijdig een mailtje als uw wedstrijdsaldo laag wordt. Mocht het zo zijn dat het saldo te laag of negatief is, dan kan de zwemmer niet meer worden ingeschreven voor wedstrijden. Pas als het saldo is aangevuld kan de zwemmer weer meedoen aan wedstrijden.
 • Bij afmelding ná het tijdstip tot wanneer kosteloos afzeggen mogelijk was (zie uitnodiging), dus ook bij ziekte/blessure/anderszins, wordt het startgeld voor de wedstrijd afgeschreven van het wedstrijdsaldo. Dit kan helaas niet anders, want ook wij zijn verplicht startgelden aan de organiserende vereniging te betalen. Bij sommige wedstrijden worden zelfs boetes berekend voor het niet of niet op tijd afmelden. Deze worden met het saldo verrekend.
 •  De verenigingscompetitie (VC) en estafettes bij de regio finales (zomer- en winterkring) worden door de club betaald. Het startgeld voor deze wedstrijden gaat dus NIET van het saldo af.
 • Bij wedstrijden voor de masters volgt na de inschrijving via de mail informatie over het te betalen bedrag, het rekeningnummer en de uiterlijke dag van betalen.
 • Als een zwemmer stopt met wedstrijdzwemmen, wordt het resterende bedrag uiteraard weer teruggestort.
 • Voor vragen en opmerkingen over het saldo kunt u mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

 

Copyright © 2021. All Rights Reserved.